06 46242339 han.degroot@hetnet.nl
Portret Hans Wap

(1943)

Elk woord, maar dan ook letterlijk elk woord dat wij spreken is geladen (met andere woorden) met nieuwe betekenissen voor sommige oren.

Hans Wap is dichter en beeldend kunstenaar. Na zijn studie aan de Rotterdamse academie was hij bekender als dichter dan als kunstenaar. Zo debuteerde hij in 1967 met een gedichtenbundel en in de jaren zeventig verschenen twee bundels kindergedichten. Hierna kreeg hij als beeldend kunstenaar grotere bekendheid. In het begin van de jaren tachtig heeft hij onderstaande zeefdrukken gemaakt. Twee situaties worden verenigd en een absurde, enigszins humoristische samenstelling. De periode hierna begon Hans Wap met linosnedes, al of niet in combinatie met zeefdruk, te maken. “Op veel prenten figureert een anonieme man, die het beeld oproept van het voetgangers verkeerslicht: bij rood moet je stoppen, bij groen mag je de weg oversteken. Orde en rust in deze hectische wereld. Bij Hans Wap echter staat hij model voor de rusteloze bezoeker, die geen besef heeft waarmee hij bezig is en maar aan één ding denkt en dat is overleven”.

(Vrij naar Hans Wap ‘Stills’ 1998 tekst H.van Leeuwen)

Elk woord, maar dan ook letterlijk elk woord dat wij spreken is geladen (met andere woorden) met nieuwe betekenissen voor sommige oren.

Gedicht uit zijn eerste gedichtbundel ‘Schoten en filtersigaretten’ 1967.