06 46242339 han.degroot@hetnet.nl
Portret Rob van Koningsbruggen

(1948)

‘Ik probeer het denken uit te schakelen. Bij het schilderen denk je niet, je denkt van te voren. Als je gaat schilderen, is het denken voorbij. Je laat je hand gaan’

Rond 1974 begon Rob van Koningsbruggen op informele wijze ‘schuifschilderijen’ te maken, door verf op een doek te zetten en een tweede doek er overheen te schuiven. Zo ontstonden evenwijdige banen van verf op beide doeken. Deze techniek zag hij als een informele manier van schilderen, waarbij het resultaat ontstond zonder invloed van de schilder.
Na deze informele periode begon Rob van Koningsbruggen veel bewuster met kleur om te gaan. Hij onderzocht verschillende technieken om kleuren met de kwast te mengen. Door de primaire kleuren geel, rood en blauw te mengen, ontstond tot zijn verbazing zwart, en geen paars. Op deze manier ontwikkelde hij zijn eigen kleurencirkel. Onderstaande zeefdruk toont dit aan. Rob van Koningsbruggen besteedt in deze periode ook veel meer tijd aan het kijken en overwegen om tot een bevredigend eindresultaat te komen. Zijn recente schilderijen hebben veelal eenvoudige vormen, zoals cirkel, rechthoek en driehoek (trechter).